Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verslag supportersoverleg

Een supportersafvaardiging van SV AZ, Victoria en Alkmaar Fanatics sprak vorige week in het reguliere supportersoverleg met AZ over diverse zaken die momenteel actueel zijn bij de club. Het was opnieuw een constructief gesprek dat laat zien dat er veel potentie is in Alkmaar. In dit verslag enkele hoofdpunten uit het gesprek, waar voor het eerst ook de nieuwe SLO Patrick Ton aansloot.

Bekerfinale

De bekerfinale nadert en op diverse terreinen is de club druk met de voorbereidingen. De kaartverkoop verliep redelijk naar verwachting. Pijnlijk daarbij is dat we 1500 kaarten hebben moeten terugsturen omdat deze ook in de laatste fase niet verkocht werden. We reizen dus met 16.000 AZ’ers naar De Kuip. De teruggegeven kaarten bevinden zich in de vakken op de tweede ring op de hoofdtribune en maken dus voor het beeld weinig uit. De kaartverkoop versoepelen, waardoor bijvoorbeeld seizoenkaarthouders nog een extra kaart hadden kunnen kopen, achtte AZ te riskant vanwege de kans dat deze kaarten in handen van Feyenoorders zouden belanden.

Enerzijds is het niet uitverkopen te wijten aan de restrictie dat er niet – zoals vorig jaar – onbeperkt kaarten konden worden gehaald, anderzijds merkte AZ ook sowieso minder animo. De tweede finale op rij is zelfs voor sommige gloryhunters te veel van het goede, de urenlange vertraging met de bussen vorig jaar maakte het er niet beter op en wellicht speelt ook de kleinere kans op succes en de wedstrijd in ‘het hol van de leeuw’ een rol in de overwegingen van de incidentele supporter. Al met al jammer maar begrijpelijk en bovenal alsnog een prachtig aantal van 16.000 supporters dat zal ervoor zal zorgen dat de halve Kuip rood kleurt.

Met 2500 AZ’ers die met de trein reizen en 6000 autogangers waarvan ook een aantal de stad in zal gaan, zijn we met AZ en de autoriteiten in Rotterdam in overleg over een verzamelplaats in de stad waar AZ-supporters een biertje kunnen drinken. Informatie hierover volgt. Het Stadhuisplein is dit keer geen optie, omdat hier een Feyenoord-evenement wordt georganiseerd.

AZ bekijkt nog waar de training voorafgaand aan de bekerfinale op zaterdag 21 april zal plaatsvinden. Uiteraard hebben wij ervoor gepleit om dit net als vorig jaar in Alkmaar te doen. Nieuws hierover volgt zo snel mogelijk.

Bezetting stadion

De bezetting in het stadion is de laatste maanden gelukkig weer een stuk beter geworden, mede door de goede resultaten. De laatste vijf thuiswedstrijden in de competitie zijn uitverkocht of nagenoeg uitverkocht. Dit is ook te danken aan de Vomar-actie, die in totaal 13.000 kaarten opleverde voor wedstrijden in de tweede seizoenshelft. 60 procent van de bezoekers was nog niet bij AZ geregistreerd, waarmee dus ook een belangrijke doelgroep potentiële nieuwe supporters is aangeboord. De acties met amateurclubs leverden dit seizoen zo’n 10- à 15.000 bezoekers op. Als we komend seizoen Europees voetbal halen, zal dat aantal stijgen tot zo’n 25.000 supporters. Via de huidige stapelkorting is groepskorting tot 20 procent momenteel ook al mogelijk, maar de club zal groepskorting nog extra onder de aandacht brengen om bijvoorbeeld voetbalteams aan te spreken.

Afgelopen twee seizoenen verlengde 78 procent van de seizoenkaarthouders hun abonnement. Vooral vanwege de resultaten verwacht AZ dit jaar meer verlengingen en daarnaast honderden nieuwe seizoenkaarthouders, mede vanwege de nieuwe korting die geldt voor jongeren tussen 19 en 24 jaar.

Aankleding stadion

De aankleding van het stadion gaat verder verbeterd worden met onder meer een welkomstboog vlak na het tunneltje. Ook komen er nieuwe, dit keer wél windbestendige banner aan de lantaarnpalen rond het stadion. De club onderzoek daarnaast mogelijkheden voor speakers aan de buitenzijde van het stadion. Daarnaast bekijken we of het mogelijk is de trappen rood te schilderen. Ook de grijze muren rond het stadion kunnen wel een likje verf gebruiken en staan op de nominatie om beschilderd te worden.