Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verslag Supportersoverleg

Vertegenwoordigers van Victoria Alkmaar, Supportersvereniging AZ en Alkmaar Fanatics schoven deze week weer aan bij AZ voor een supportersoverleg. In een goed gesprek van ruim twee uur bespraken we allerlei zaken rond de club, van de kaartverkoop en stadionplannen tot de sportieve situatie en de jeugdopleiding. Hieronder een verslag van de hoofdpunten uit het gesprek.

Toeschouwersaantallen

Het aantal toeschouwers bij thuis- en uitwedstrijden van AZ is fors gestegen ten opzichte van vorig seizoen. In de eerste zes thuisduels trokken we 10.000 toeschouwers meer dan vorig seizoen in de eerste zes wedstrijden. Het aantal seizoenkaarthouders steeg naar 9050. Gecombineerd met losse verkoop is de bezettingsgraad bijna altijd minimaal 90 procent. De verkoop van halve seizoenkaarten is half november gestart. AZ wil er 500 van verkopen, na de 360 van vorig jaar. Traditioneel is de bezetting na de winterstop nog hoger, dus het aantal toeschouwers zal waarschijnlijk nog verder stijgen.

Ook bij uitwedstrijden zien we goedgevulde uitvakken, mede door de lagere kaartprijs die Supporterscollectief Nederland landelijk voor elkaar wist te krijgen. Hierdoor betalen we meestal maar 9 euro voor een los kaartje. Ook de aandacht die zowel AZ als de supporters aan de uitwedstrijden schenken op sociale media, onder meer met tussenstanden, is waarschijnlijk een reden dat meer supporters meereizen.

Sportieve situatie

Sportief draait het nog niet zoals iedereen gehoopt had, al zijn de verschillen klein en kunnen we alleen maar beter worden. De Europese uitschakeling was een dreun die intern uitgebreid is geëvalueerd om herhaling te voorkomen. In de competitie zijn we nog volop in de race en ook in de beker staan we weer in de achtste finale. Qua spel kan het nog een stuk beter, maar mede door vertrekkende spelers en blessures is het weer even zoeken naar de balans. Vertrouwen lijkt de crux te zijn, en juist dat is niet altijd simpel te vatten. Waar het vorig seizoen in wedstrijden mee zat, zit het nu soms tegen.

Investeringen

Op de middellange termijn zijn de vooruitzichten uitstekend. AZ heeft één van de betere of zelfs beste jeugdopleiding van Nederland en een stadion in eigendom. De club is over de laatste jaren de nummer vier of zelfs drie van Nederland en zit qua bedrijfsvoering aan de bovenkant van de subtop. De club onderzoekt mogelijkheden om in of rond het stadion te investeren. De onlangs aangetrokken operationeel directeur Michael Kinsbergen zal zich met name hiermee bezighouden.

Tribunes tot het veld

Het doortrekken van de tribunes naar het veld is ook één van de opties die AZ bekijkt om de club verder te laten groeien. Momenteel worden deze plannen uitgewerkt door de architect en ook financieel doorgerekend. De extra capaciteit zal maximaal zo’n 4000 plaatsen bedragen, maar de verbouwing zorgt hopelijk wel weer voor een impuls voor de toeschouwersaantallen omdat het stadion meer kwaliteit krijgt. Supporters zitten dichter op het veld, waardoor de beleving hopelijk sterker wordt. Ook zou het dichtmaken van de hoeken de wind kunnen tegenhouden. Verder zou deze verbouwing een mooie gelegenheid zijn voor staanplaatsen op de Ben-Side. Ook dit wordt in het ontwerp meegenomen. Begin 2019 zou meer duidelijk moeten zijn over de haalbaarheid en kosten.

Veranderagenda eredivisie

De eredivisieclubs spraken de afgelopen maanden over de zogeheten veranderagenda, met daarin onder meer afspraken over de competitieopzet, kunstgras en tv-gelden. Op 15 november werd duidelijk dat er niet al te veel verandert. Topprioriteit voor AZ was bescherming van de jeugdopleiding. Dit is grotendeels gelukt, onder meer door een herenakkoord tussen de clubs met een internationaal erkende jeugdopleiding (o.a. Ajax, Feyenoord, PSV en AZ) om geen jeugdspelers van elkaar over te nemen. Opgeteld bij de Brexit, die het voor Engelse clubs waarschijnlijk lastiger maakt om Europees talent naar het eiland te halen, maakt dit de kans hopelijk een stuk groter dan een talent van AZ ook daadwerkelijk in AZ1 debuteert.

Gunstig is verder dat clubs die op natuurgras spelen een bonus tot 350.000 euro krijgen uit Europese inkomsten van de topclubs. Een eredivisie met 16 clubs was met name voor de onderkant van de eredivisie onbespreekbaar. Wel deed de eredivisie een voorstel aan de eerste divisie om de degradatieregeling te verruimen tot twee rechtstreekse plekken en één via play-offs. De eerste divisie heeft dit momenteel in beraad.

Binding supporters en club

De forumavond werd de laatste keer matig bezocht, waardoor we op zoek zijn naar een andere manier om supporters met directie, staf en spelers in gesprek te laten gaan. Ideeën hiervoor zijn welkom. Begin november beantwoordde Robert Eenhoorn een half uur lang live vragen via Instagram. Dit experiment is goed bevallen, met op het moment en na afloop in totaal 15.000 kijkers. Plan is om binnenkort een speler aan te laten schuiven voor een live-sessie op Instagram.

Binding supporters en spelers

De supportersverenigingen hebben in de zomer al een gesprek aangevraagd met de spelersraad, maar dit is er nog altijd niet van gekomen. Het verzoek is nogmaals bij de spelers neergelegd, met het doel in december of januari bij elkaar te komen.

Vuurwerk

KNVB, politie, OM en ministerie willen vuurwerk uitbannen met onder meer hogere straffen, maar supporters en clubs zien vuurwerk juist als sfeerverhogend. We bekijken met AZ wat binnen de nieuwe landelijke restricties mogelijk is om vuurwerk af te steken bij wedstrijden, bijvoorbeeld op het veld of langs de boarding.

AZ-logo op stadion

AZ bekijkt wat de beste plek op het stadion is om het logo te laten terugkomen dat verwijderd werd voor het beeldscherm dat sinds vorig jaar aan de gevel van het stadion hangt. Plan is om het logo te plaatsen aan de korte zijde boven de Ben-Side, zodat deze ook vanaf de ringweg zichtbaar is.

Protest Fortuna-AZ

AZ heeft protest ingediend tegen de aanvangstijd van 18:30 uur voor Fortuna-AZ, maar helaas nul op het rekest gekregen. De KNVB beroept zich op overmacht vanwege het verplaatsen van PSV-Excelsior naar vrijdag 20:45 uur vanwege de Europese verplichtingen van PSV en de wens van Fox om beide duels na elkaar uit te zenden. Het duel was eerder van 20:00 uur op vrijdag verplaatst naar zaterdagavond, maar omdat Fortuna was vergeten dat ze die dag een evenement in het stadion hadden is de wedstrijd weer teruggezet naar vrijdag, maar dan anderhalf uur vroeger. Hierdoor moeten de bussen al om 13:45 uur vertrekken op deze doordeweekse dag. We hebben tevens een verzoek ingediend om het omwisselpunt voor de autocombi te laten vervallen, zodat supporters rechtstreeks naar het stadion kunnen rijden. We hopen hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.