Zoek
Sluit dit zoekvak.

Columnist Peejee……AZ op Jacht !!

AZ OP JACHT…

 

We kunnen het niet ontkennen, het was zondermeer een geweldige eerste seizoenshelft. Dat wil zeggen dat we blij en tevreden mogen zijn wat AZ heeft gepresteerd. Dat is wel eens anders geweest. Beetje jammer dat de eerste wedstrijd na de winterstop niet werd gewonnen, maar goed dat is voetbal.  Een derde plaats achter koploper PSV en Ajax is gewoon meer dan goed. Uitstekend zelfs. Als je van te voren gezegd zou hebben dat AZ tijdens de winterstop op de derde plaats zou staan was er menig wenkbrauwtje gefronst. De fans zitten weer met plezier op de tribune. Deze nieuwe stijl komt natuurlijk niet alleen uit de inmiddels de hemel in geprezen assistent-trainer Arne Slot. Ook de vorig seizoen geregeld verguisde John van den Brom krijgt de credits. Als Johnnie Boy Arne Slot als een bedreiging zou hebben ervaren, zoals boze tongen beweren, zou de wereld bij AZ er anders hebben uit gezien. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Door deze nieuwe en verrassende ontwikkelingen zijn de spreekkoren richting de trainer verstomd. Kreten met als onderwerp ‘Johnnie rot op’ zijn niet meer gehoord. Moeten we concluderen dat assistent Arne Slot de redding voor Johnnie is geweest? Ik sluit het niet uit maar of het echt zo is, dat laten we maar in het midden.

Azijnpissen over wat is gebeurd doen we niet meer en dus is het terecht dat het contract met Johnnie Boy weer voor een jaar is verlengd. Presteren = belonen. Tenslotte, je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt. Het is hoe dan ook een gegeven dat het huidige succes een succes van de technische staf en spelers als geheel is. Een teamprestatie dus. Al het bovenstaande in acht genomen is het nog steeds geen reden om de polonaise te lopen en elkaar op de schouders te kloppen. Een competitie duurt nog altijd 34 wedstrijden en is nog lang niet gespeeld. Een derde plaats kan ook veranderen in een zesde of zevende plaats en dan is de hosanna stemming in een keer verdwenen.

Het is belangrijk dat  de directie daar over waakt. Het scorend vermogen van AZ kan en moet beter.

De inmiddels geroemde en zelfs met Oranje in verband gebrachte Wout Weghorst is niet het type ‘koude killer’. De gecreëerde kansen worden te weinig benut al zou je dat niet direct zeggen met acht treffers in de competitie en zes stuks in de beker. Wout werkt als een Belgisch trekpaard zo hard en voetbalt steeds beter mee. Op zijn mentaliteit valt geen millimeter af te dingen. Echter, een spits wordt nog altijd afgerekend op hoe vaak het net wordt gevonden en nog belangrijker; op welke  momenten hij beslissend is in een wedstrijd. Ik gun Woutje de topscorerstitel van Nederland. Het zou een enorme bekroning zijn van zijn enorme arbeidsethos. Het wordt wel tijd dat hij concurrentie krijgt van Myron Boadu. Onze ‘wereldster ’in wording. Over de nieuwe lichting Til, Koopmeiners en Ouwejan niets dan lof. Het is heel bijzonder dat deze jongens zich direct in de basis hebben gespeeld en ook vrij gemakkelijk overeind blijven. Waar gebeurt dat nog? Bij AZ in ieder geval wel. Al valt er bij deze jongens over het benutten van 100% scoringskansen nog wel wat aan te merken. Het zijn details waar de technische staf ongetwijfeld aan werkt om dit te verbeteren. Over onze vriend Freddy Friday is al het nodige gezegd en geschreven. Ik val in herhaling als ik zeg dat deze man een miskoop is. En dat staat verder los van het feit dat hij twee keer het net tegen Heerenveen wist te vinden. Elke fan staat de misser van Freddy tegen Ajax  nog helder op het netvlies gebrand. Een kans die Freddy zelfs met dat ene  lichaamsdeel –dat ding in de buurt van zijn voeten- had kunnen, nee, had moeten maken. De stand op de ranglijst had er dan op zeker anders uit gezien. Dus over Freddy Friday kunnen we concluderen dat scoren in de Jupiler League een ‘different cookie’ is dan scoren in de eredivisie. De directie heeft er daarom goed aan gedaan om Fred Friday samen met Dabney dos Santos te verhuren aan Sparta. Hopelijk gaan beiden mijn mening over hun functioneren logenstraffen. Volgens de staf van AZ heeft  een speler minimaal een jaar nodig heeft om te acclimatiseren en aan het niveau te wennen. Daar heb ik altijd een dubbel gevoel bij. Tenslotte, revelatie Frederik Midtsjø stond er direct en dat gold ook voor vaste waarde Jonas Svensson, dus zeg het maar. 

Met  Ron Vlaar wordt eigenlijk geen of steeds minder rekening gehouden en de kans dat Ron Beton nog terugkeert in het de basis is klein. Helaas ontkomt ook Ron, gezien zijn leeftijd, niet aan het bereiken van de houdbaarheidsdatum. Reden genoeg om de verdediging kritisch onder de loep te nemen. Stijn Wuijtens en Pantelis Hatzediakos doen het goed maar het kan beter. Waarschijnlijk niet geheel toevallig duiken in de media namen op van Memisevic van FC Groningen, oud –AZ-er Ryan Donk , Philippe Sandler van PEC en nu ook van ene Carlos Badal van Valencia. Allen verdedigers die in verband worden gebracht met AZ. Volgens Robert Eenhoorn zijn het de zaakwaarnemers van deze spelers die de kachel opstoken om bij een eventuele verkoop de meeste provisie er uit te slepen. Zo rollen de zaakwaarnemers in het topvoetbal, blijkbaar. Maar goed, waar rook is, is vuur. Het impliceert mogelijk dat de technische staf anticipeert op het gegeven dat Ron Vlaar niet meer als reële optie in het hart van de defensie wordt gezien. Een opsteker is de komst van de zeer vaardige linksbuiten van FC Groningen Oussama Idrissi. Hopelijk behoort met deze aankoop de problemen op links tot het verleden. De mogelijkheden op links zijn nu groter geworden. Aangezien Jeremy Helmer in de pikorde over Van Overeem is geklommen, zou dat weleens het einde van Joris kunnen betekenen. Dat zou plat gezegd kut zijn. Ik ben fan van die kleine gifkikker, vandaar. Het is overigens niet meer dan logisch dat een ambitieuze club als AZ in de markt kijkt naar back-ups  in geval van blessures en schorsingen. Of januari nog een versterking gaat opleveren, is de vraag. Anders wordt het komende zomer. Dat is duidelijk. Conclusie: ‘AZ is op jacht’…naar Ajax.

 

Peejeee.