Forumavond!

De scherpe punten- op de boarding zijn weg, het alcoholverbod bij uitwedstrijden blijft nog even en een ‘omloop light’ is in de maak. Robert Eenhoorn praat supporters bij op ‘forumavond’

Alkmaar! De scherpe punten op de boarding voor de vakken W en X1 zijn weer verwijderd. Dat heeft Robert Eenhoorn deze week meegedeeld op een gezamenlijke avond met vertegenwoordigers van de Supportersvereniging AZ, de Ben Side Loyals en enkele andere supporters.Wel is de boarding iets verhoogd, om overklimmen lastiger te maken. Dat de punten zijn weggehaald, komt vanwege veiligheidsaspecten, zei Eenhoorn. De Supportersvereniging had AZ hierover een brief gestuurd, waarin erop werd gewezen dat de punten op een gevaarlijke hoogte zaten en tot verwondingen zouden kunnen leiden. 

Voorwaardelijke straf-Eenhoorn wees erop dat de punten er niet voor niets op zaten. Er zijn diverse incidenten geweest: met name bier gooien, maar ook supporters die over de boarding wilden klimmen om op of langs het veld te komen. AZ heeft zelfs een voorwaardelijke straf van de UEFA: als er weer met bier gegooid wordt, kan de UEFA bepalen dat de vakken W en X1 leeg moeten blijven bij de eerstvolgende thuiswedstrijd. Een aanwezige ballenjongen gaf aan, dat hij de enige ballenjongen is die voor het fanatieke vak wil staan, omdat hij en de aanwezige fotografen regelmatig bekogeld worden met bier en andere voorwerpen. 
Alcoholverbod-Ook het alcoholverbod bij uitwedstrijden werd besproken. Veel supporters gaven aan, dat een onrechtvaardige straf te vinden voor een grote groep, terwijl de incidenten door een kleine groep worden veroorzaakt. Ook zou drugs als cocaïne bij deze groep veel vaker een rol spelen, zodat een alcoholverbod dan zijn doel mist. 
Op de vraag onder welke voorwaarden het alcoholverbod zou kunnen worden opgeheven, konden Eenhoorn en de ook aanwezige veiligheidscoördinator Marcel van der Holst geen concreet antwoord geven. Wel zei Eenhoorn dat het verbod in elk geval blijft als er weer stewards worden aangevallen. ,,Van iemand in een geel hesje blijf je af.” De stemming onder de aanwezige supporters bleek, dat het beter is om individuen een straf, bijvoorbeeld een stadionverbod, te geven dan een heel vak collectief te straffen. 
Omloop-AZ is nog bezig met het realiseren van een ‘light-versie’ van de omloop rond het stadion. Een vergunningsaanvraag hiervoor ligt bij de gemeente, dat duurt nog een aantal weken. AZ heeft nu bij wijze van proef een aantal extra horeca-punten neergezet. In de omloop zouden in totaal elf van die punten moeten komen. De echte omloop zelf komt op zijn vroegst in de winterstop.
Er is ook vraag van met name de Loyals naar een uitbreiding van het staanvak. Eenhoorn gaf aan dat dat niet eenvoudig is. Op de plaatsen waar die uitbreiding zou moeten komen, zitten nu uiteraard ook AZ-supporters met een seizoenkaart. Die moeten ook maar plaats willen maken. Het ontstaan van het staanvak is grotendeels te danken aan bemiddeling van de Supportersvereniging, zei Eenhoorn. Bij uitbreiding denkt hij eerder aan ‘naar boven’ dan ‘opzij’.
Doeken-Ten slotte is AZ van plan op termijn (een deel van) de doeken aan de buitenkant van het stadion te vervangen, in elk geval het deel waar de recentere spelers op staan zoals Adam Maher. AZ vraagt de supporters, namen aan te dragen voor spelers die uit de opleiding van de club komen en veel voor AZ hebben betekend.