Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lenting B.V. Weet raad met regen!

Tuitjenhorn 01-11-2021

Betreft: verslag met de firma Lenting Techniek B.V.

LENTING TECHNIEK B.V. Helpt!

Lenting Techniek B.V. uit DE GOORN is een bedrijf wat door de jaren heen uitermate gespecialiseerd is geworden in het aanleggen en aansluiten van  Sanitaire Installaties op extreem niveau, zoals bijvoorbeeld het nieuwe dak van ons prachtig gerenoveerde en uitgebouwde AZ-stadion.

Lenting Techniek B.V. is namens Erik Rijpkema (projectleider) en Gert-Jan Windt (uitvoerder) vertegenwoordigd in het bijzondere project van de nieuwe dakopbouw van het AZ-stadion. Erik is 23 jaar werkzaam bij Lenting en Gert-Jan al 30 jaar. Ervaring genoeg dus!

Na het instorten van het dak in de zomer van 2019 werd Lenting benaderd door de BAM-groep. De BAM-groep legde direct de vraag neer bij Erik en Gert-Jan of Lenting Techniek B.V. hun expertise en ervaring wilde inbrengen in het afvoeren van het hemelwater van het nieuwe stadiondak en het aanleggen van de gasleidingen voor de heaters onder de eretribune.

Lenting en AZ Alkmaar

 De relatie tussen Lenting Techniek B.V. en AZ Alkmaar gaat terug naar het tijdperk waarin Dirk Scheringa de Voorzittershamer hanteerde en die het mogelijk heeft gemaakt dat er een nieuwe Alkmaarse voetbaltempel verscheen. Lenting heeft als bedrijf lange tijd vier business gehad in het stadion.

Lenting Techniek B.V. heeft zowel in het oude stadion De Hout als in het nieuwe stadion gezorgd voor de afvoer van het hemelwater door middel geavanceerde systemen. De contacten en ervaring van beide partijen was dus al bekend. Logischerwijs kwam de BAM-groep bij Lenting Techniek B.V. uit.

Sinds 2015 doet Legionella Pre Care voor Lenting ook de verplichte legionella checks in en om het stadion. Het drinkwater bemonsteren en monitoren hiervan behoort nu ook bij Lenting Techniek. De verwevenheid met AZ Alkmaar is groot. Toen de vraag kwam van de BAM-groep hoefde Erik en Gert-Jan niet lang na te denken. Aan de ene kant was het een enorme specialistische klus op macroniveau en aan de andere kant staat er bij Lenting Techniek B.V. een professioneel team van medewerkers klaar die deze klus meer dan goed aan konden. De motivatie bij mensen van Lenting was groot, regelmatig gingen collega’s gewoon nog even op zaterdag of zondag aan het werk. AZ Alkmaar is een meedenkende organisatie gebleken die aan deze flexibiliteit graag gehoor gaf. De samenwerking was perfect.

Specialisme in Hemelwaterafvoer

 Het systeem wat Lenting Techniek B.V. voor dit project heeft toegepast is het revolutionaire Pluvia hemelwater afvoersysteem van Geberit. Dit systeem werkt als volgt: Wanneer het regent komt het water terecht in de Geberit Pluvia trechters.

Deze trechters verhinderen de luchtindringing en hierdoor wordt er een versnelde vulling van de leidingen gerealiseerd. Dit vol-vul principe zorgt vervolgens voor een gesloten waterkolom. De volvulling wordt bereikt door deze speciale trechter in combinatie met een juiste dimensionering van het gehele leidingstelsel. Wanneer dit regenwater dan de standleiding bereikt en naar beneden valt, dan ontstaat er een drukverschil in de leiding. Het gevolg hiervan is dat er een zuigkracht ontstaat ( onderdruk). Deze onderdruk zorgt er vervolgens voor dat het water letterlijk van het dak wordt gezogen. Dit gebeurt via de relatief klein gedimensioneerde leidingen, die horizontaal- zonder afschot –  onder het dak liggen. Deze leidingen zorgen ervoor dat het water naar de standleiding wordt getransporteerd.

Het hemelwater afvoersysteem in het dak van het stadion bevat o.a. Ø160mm doorsnede PE- buizen

Bijkomend pluspunt is dat er door de hoge snelheid van het regenwater ook gelijk een zelf reinigend effect wordt gecreëerd en dat eventuele bladeren of kleinschalig vuil ook gelijk worden afgevoerd. Hierdoor blijven de leidingen ook schoon.

Pluvia trechter

Het voordeel van dit systeem in het nieuwe dak van het stadion is dat Erik expliciet gekeken heeft naar de bestaande afwater systemen rondom en onder het stadion. Hierdoor hoefde er geen nieuw systeem in de grond aangelegd te worden. Dit scheelt natuurlijk een hoop geld. Ten tweede hebben Erik en Gert-Jan gekeken naar de bijzondere bouw van het stadion en het dak als geheel. Dit soort constructies kom je niet zomaar overal tegen. Het “Pluvia” systeem en de gasleidingen moesten aangepast worden aan de constructie. Juist in het “outside the box” te denken is Lenting Techniek B.V. de partner bij uitstek voor AZ. Ten derde is het “Pluvia” afwatersysteem uitzonderlijk veilig. Dit is na het instorten van het dak in 2019 hard nodig.

Aantallen en parameters!

Het systeem van buizen met o.a. Ø160mm doorsnede kan bij een regenbui 400 liter water per seconde afvoeren. Dit betekent dat er per minuut door het “Pluvia” systeem 24000 liter water per minuut kan worden afgevoerd. Dit is zeer effectief en veilig.

Het systeem is door Erik en de BAM uitgedacht en is ontwikkeld door Geberit. Uniek is dat Geberit en Lenting de kennis hebben gebundeld in dit project en een hemelwater afvoersysteem hebben ontwikkeld welke uniek is in Nederland. Beide bedrijven zijn verantwoordelijk geweest voor het integreren en aanpassen van het systeem binnen de bouw van het stadion en dak.

Uitzonderlijk bedrijf

 Lenting Techniek B.V. is een uniek bedrijf in Nederland als het om het “Pluvia” systeem gaat en de bedrijfsvoering. Lenting beschikt over het B.I.M.-systeem (Bouw-Informatie-model) Dit is uiterst progressief. Dit systeem kan een 3-dimensionaal getekend model laten zien op schaal.

In dit geval heeft Lenting het niet over tekenaars, maar modelleurs. 3-dimensionaal tekenen en dan een werkend schaalmodel maken kun je het makkelijkst vergelijken met een hedendaags formule 1 team welke zelf het chassis, versnellingsbak en aerodynamica pakket tekent.

Op dit moment zijn er zeer weinig bedrijven die de expertise in huis hebben om zo te kunnen werken. De toekomst is bij Lenting Techniek B.V. er al vandaag. AZ kan van deze expertise mooi profiteren in een nagenoeg nieuw stadion wat er indrukwekkend uitziet.

Het hele systeem is in de maand april 2021 uitvoerig getest met de vele regenbuien en wind. Tot op heden werkt het fantastisch goed. Door het 3-dimensionale modelleren en het vergaren van data en parameters kan Lenting Techniek B.V. razendsnel alles delen met de betrokken partners. Dit werkt efficiënt en geeft meerdere partijen direct inzicht waardoor effectiviteit van samenwerken alleen maar verbeterd wordt.

Op de vraag wat Erik en Gert-Jan nu zo uniek vonden aan dit project, gaven beide als antwoord, AZ een warm hart toe te dragen en dat het een serieuze uitdaging was om het project te realiseren met alle partners binnen de planningsdruk en tijd. De complexiteit en de uitzonderlijke bouw van het stadion maakte de uitdaging nog groter. De kennis van enginering en planning van Erik en Gert-Jan zijn doorslaggevend geweest. Kortom het Team van Lenting Techniek B.V. De locatie en de club AZ maakte dit project meer dan een uitdaging uniek.

Hopelijk kunnen alle fans vanaf de start van het seizoen 2021-2022 de prachtige bouw van ons stadion met eigen ogen gaan aanschouwen. Ik kan niet wachten na een anderhalf jaar geen voetbal live gezien te hebben. Tot snel AZ-ers!!

Sebastiaan Gerber Supportersvereniging AZ-Alkmaar Wilt u meer artikelen lezen wordt dan lid van de supportersvereniging van AZ!