Verslag supportersoverleg 25 januari 2021
Een vertegenwoordiging van Supportersvereniging AZ, Supportersbeweging Victoria Alkmaar en Alkmaar Fanatics kwam eind januari digitaal bijeen met een afvaardiging van AZ voor het reguliere Supportersoverleg. Hierbij een verslag van de belangrijkste onderwerpen.
Bouw stadion
De bouw van het nieuwe dak heeft enige vertraging opgelopen, waardoor de planning nu is om het stadion tegen de zomer op te leveren. Eind maart wordt de zogeheten mega truss geplaatst die het dak van de hoofdtribune draagt. Dit wordt een groot spektakel, waardoor AZ kijkt of het mogelijk is dat dit via diverse webcams te volgen is. Voor die tijd moet het dak van de overige tribunes klaar zijn. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt bekeken wat een geschikt moment is voor de opening van het ‘nieuwe’ stadion.
Alle tribunes worden bovenin doorgetrokken naar dezelfde hoogte als het hoogste punt van de huidige Molenaar-tribune (vak Q). Dit levert in het hele stadion 2.400 extra plaatsen op, waardoor de capaciteit rond de 19.500 plaatsen stijgt. In de bredere omloop buiten het stadion komen enkele nieuwe horecapunten en ook het uitvak krijgt een extra verkooppunt. Het uitvak krijgt permanent zitplaatsen en door de vijf extra rijen zal hier de capaciteit stijgen tot 850 zitplaatsen. De exacte indeling wordt nog bekeken, ook omdat AZ bij Europese wedstrijden minimaal 5 procent van de stadioncapaciteit moet aanbieden, een kleine duizend plaatsen. In dat geval moet ook het naastgelegen vak erbij getrokken worden. In Nederland is 750 het minimum voor stadions tot 20.000 plaatsen.
Het trainingsveld bij het stadion verdwijnt en maakt plaats voor parkeerplaatsen. Vanwege het nieuwe dak wordt de omloop rond het stadion breder, waardoor er 100 parkeerplaatsen verdwijnen. Op het trainingsveld komen er zo’n 300 meer terug, waardoor er uiteindelijk meer parkeerplek komt op het stadionterrein.
In de toekomstplannen staat ook het doortrekken van de tribunes naar het veld, wat nog eens 4.000 extra plaatsen op zou leveren en het stadion ook sfeervoller zou maken. Dit betekent echter ook een forse verbouwing, omdat de ingang dan aan de achterkant van de tribune moet komen. Mede vanwege de onzekerheid omtrent corona, worden deze plannen voorlopig niet verder uitgewerkt.
Corona
Halverwege het seizoen staat de teller nog altijd op slechts één thuisduel met slechts 3.000 supporters, afgelopen september tegen PEC Zwolle. De meeste supporters zijn al sinds maart niet in het stadion geweest, terwijl een terugkeer nog niet in zicht is. Over volgend seizoen valt dan ook nog geen zinnig woord te zeggen. AZ bekijkt nog hoe het om wil gaan met de seizoenkaarthouders die dit seizoen een kaart hebben gekocht maar daar voorlopig geen gebruik van hebben kunnen maken.
Vanuit de supporters hebben we aangegeven dat het erg stil is vanuit AZ, terwijl het juist in deze tijd belangrijk is om de band met de achterban warm te houden. Onder meer met de bouw van het stadion kan de club veel meer doen, vinden wij. AZ neemt dit advies ter harte.
Financieel doet het coronajaar AZ uiteraard ook geen goed, zeker in combinatie met de forse uitgave voor het nieuwe dak. De schade wordt gedempt door de goede financiële basis die er lag, mede door de verkoop van diverse spelers afgelopen jaren. AZ verwacht over 2020 uit te komen op een negatief resultaat, waar gerekend was op een winst van enkele miljoenen.
Kijkcijfers
AZ hoort sinds 2020 bij de vier topclubs die ESPN niet gelijktijdig uitzendt. Dit heeft ervoor gezorgd dat AZ vorig seizoen 40 procent meer kijkers trok dan een jaar eerder en dit seizoen vooralsnog opnieuw meer kijkers trekt, zo’n 12 procent meer dan vorig seizoen. De cijfers fluctueren fors afhankelijk van tijdstip en tegenstander, maar meestal zit AZ ruim boven de 500.000 kijkers. Topduels trekken meer dan een miljoen kijkers. Zo werd Feyenoord-AZ eind januari door 1,3 miljoen mensen bekeken.
BeNeLiga
Een aantal Belgische en Nederlandse (top)clubs, waaronder AZ, laten onderzoek doen naar de voor- en nadelen van een gezamenlijke competitie met België. Eind februari worden hier opnieuw resultaten over verwacht. AZ heeft vooralsnog geen standpunt ingenomen, omdat het eerst de resultaten wil afwachten. Belangrijk voor AZ is vooral of het aantal Europese tickets gelijk blijft en of de inkomsten substantieel hoger liggen dan in de Eredivisie. Mocht een BeNeLiga er niet van komen, wordt bekeken of een andere opzet van de Eredivisie de competitie aantrekkelijker kan maken. Vanuit de supporters hebben we AZ gevraagd ons nauw te betrekken bij de ontwikkelingen.
Nieuwe opzet Europese toernooien
Met ingang van volgend seizoen is de Europa Conference League als derde toernooi toegevoegd aan de speelkalender. Vanuit Nederland gaat de nummer drie naar de 3e voorronde van dit toernooi, terwijl de winnaar van de play-offs instroomt in de 2e voorronde. De Europa League kan alleen nog bereikt worden door de beker te winnen. De kampioen gaat nog altijd rechtstreeks naar de Champions League, de nummer twee gaat naar de 2e voorronde van dit toernooi (en beland bij verlies eventueel alsnog in de Europa League). De Europa Conference League krijgt 32 deelnemers, terwijl de Europa League teruggaat van 48 naar 32 clubs. Voor Nederland blijft het aantal Europese plaatsen echter gelijk, waardoor het op de huidige Europese ranglijst een verslechtering betekent.
Met ingang van seizoen 2024-2025 zal de Champions League (32 deelnemers) waarschijnlijk verder worden uitgebreid en krijgt dit toernooi ook nog meer geld in verhouding tot de andere twee toernooien. Dit is opnieuw slecht voor landen als Nederland, omdat het verschil met de Europese top in de Champions Leaue nog groter wordt. Dit kan ook op landelijk niveau gelden voor de clubs die vaak CL spelen en zo veel meer geld binnenhalen dan de concurrentie. Deelname aan de Europa League, laat staan Europa Conference League, wordt daarbij een stuk minder lucratief dan nu. Het is nog niet zeker hoe de plannen er exact uit komen te zien, maar duidelijk is dat het slecht nieuws is voor AZ en Nederland.